Емблематично 70-метрово дърво в столицата Фритаун на Сиера Леоне беше унищожено от буря, съобщи АФП. Според журналист на агенцията и според правителството 400-годишното дърво е изгубило всичките си клони.

Вследствие на проливните дъждове от известното като "Памуковото дърво" е останал само огромния ствол. В продължение на векове дървото беше горд символ на нашата нация, се казва в изявление на президента Джулиъс Маада Био.

Снимка: АР/БТА

"Няма по-силен символ на нашата национална история от "Памуковото дърво", физическо въплъщение на това откъде идваме като държава", каза Био пред репортери от агенция Асошиейтед прес в четвъртък.

Снимка: АР/БТА

Бях шокирана да видя тази сутрин нашето памуково дърво унищожено, каза пред Франс прес Джибрила Сесей, работещ във финансовия сектор.

Снимка: АР/БТА

Според преданията под това дърво робите, пристигнали от Северна Америка, където се сражават на страната на британците по време на американската война за независимост, са идвали да се молят и да благодарят на небето в края на 18-и век. Дървото е изобразено върху банкноти и марки. Елизабет Втора посещава тази забележителност през 1961 г.

През последните години Сиера Леоне се сблъсква с множество екологични катастрофи.