Динамично време, ни очаква през тази седмица.

Днес ще бъде облачно. около обяд от северозапад ще започнат превалявания от дъжд, които до  края на деня ще обхванат западната половина на страната, но в Дунавската равнина от запад на изток ще спират.. Отначало ще вали дъжд, който по високите места ще премине в сняг.

Ще се появи и усилва вятър от северозапад. Най-високите дневни температури ще бъдат от 7 до 13 градуса.

Жълт код за силен вятър е обявен за днес за западната част на Дунавската равнина. За утре предупреждението важи за по-голямата част от страната, без  6 области в Южна България.

Около полунощ дъжд и сняг ще превалява на крайните южни райони и Североизточна България. Ще духа умерен и силен северозападен вятър и с него ще нахлува по-студен въздух, при което през втората половина на нощта валежите почти навсякъде ще преминават в сняг.

След полунощ ще вали на южните и част от източните райони, а утре преди обяд преваляванията ще започнат да отслабват и в следобедните часове ще спрат на повечето места. Ще остане ветровито.

Минималните температури ще бъдат от около нулата до плюс 3 градуса, а дневните — от 3 до 9 градуса. Ще духа умерен и силен вятър, в Западна България от северозапад-север, а в Източна — от север.

Няколкосантиметрова снежна покривка, освен в планините, ще се образува по високите места в Лудогорието и високите котловини на Западна България, но тя ще бъде по-малко от тази от миналата седмица.

В Европа може да се усети, че наближава краят на зимата по бавно повишаващите се температури в двата края на континента. На запад в Испания и Португалия вече имат пролетни температури, близки и около 20 градуса, на фона на слънчево време.

Топло за това време на годината е и на изток — в Киев и Москва, с температури около нулата.

Относително по-студено донякъде остава само в централните части на Континента и на Балканите, където ще превалява дъжд и сняг,

У нас в сряда облачността ще бъде променлива, почти без валежи. Вятърът ще отслабне и ще бъде слаб до умерен, от северозапад. Минималните температури ще бъдат от минус 4 до плюс 2, а дневните от 7 до 12, по-ниски по високите западни полета.

В четвъртък вятърът ще стихне. Температурите ще останат без съществена промяна, сутрин от минус 4 до плюс 2, денем от 8 до 14 градуса.

В петък ще се появи западен вятър, а дневните температури ще се повишат, достигайки 12 до 17-18 градуса.

В събота облачността ще се увеличи и на места в западните и южни райони ще превали дъжд, в планините - сняг. Температурите ще се понижат с няколко градуса.