Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса. Това съобщи за БТА главен асистент д-р Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през декември в България.

Той обясни, че тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса , по Черноморието и в най-южните райони - 4-6 градуса, а в планините е от минус 8 до минус 2 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - до 70 литра на квадратен метър, а в най-южните райони - между 70 и 110 литра на квадратен метър.

 

Времето през декември у нас ще е динамично, с чести промени на температурите и на валежите

 

През декември динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена и времето у нас ще е динамично с чести промени на температурите и на фазата на валежите, информира синоптикът.

През повечето дни от първото десетдневие над страната ще преобладава облачно, на места в равнините и мъгливо време. През първите дни от периода от югозапад ще се пренасят топли и влажни средиземноморски въздушни маси. Ще има и валежи, предимно от дъжд, които в нощните часове в Предбалкана и по високите полета ще преминават в сняг. В средата на десетдневието температурите ще се понижат и на повече места в Северна България дъждът ще премине в сняг.

В края на периода и през първата половина от второто десетдневие се очаква по-съществено повишение на температурите. Времето ще се задържи облачно, на много места с валежи, предимно от дъжд. Има повишена вероятност за създаване на валежна обстановка и на места валежите да са значителни.

През последните дни от второто и началото на третото десетдневие отново ще застудее и дъждът в Северна България и по високите полета ще премине в сняг. В средата на периода вероятността за валежи намалява, очаква се и относително повишение на температурите. През последните дни от месеца отново има вероятност за валежи и за понижение на температурите.

 

Характерните особености на декември са свързани с това, че това е първият зимен месец - през него преобладава облачното и мъгливо време, и често вали сняг

В метеорологично отношение декември е първият зимен месец у нас. През него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, а в Южна България - 4-5.

При нахлувания на топъл въздух от югозапад, температурите се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите в по-голямата част от страната в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните - от 2 до 4, а на мъгливите дни в равнинните райони - от 7 до 12.

Астрономическата зима започва на 21 декември, в 23 часа и 48 минути

Астрономическата справка показва, че в началото на декември слънцето в София изгрява в 7 часа и 37 минути, и залязва в 16 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 15 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 1 минута. Продължителността на деня е 9 часа и 4 минути.

Фазите на Луната през месеца са: на 8 декември е пълнолуние, на 16 - последна четвърт, на 23 - новолуние, а на 30 декември е първа четвърт.

Астрономическата зима започва на 21 декември, в 23 часа и 48 минути, съобщи главен асистент д-р Красимир Стоев.