Инициативата "Месец на Антарктида" ще бъде открита днес от 18:00 часа, в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика", в зона "Ларго", под площад "Независимост", съобщи проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските експедиции на Ледения континент, предава БТА

Международният ден на Антарктида, на 1 декември, ще бъде отбелязан от Българския антарктически институт, съвместно с Регионалния исторически музей в София, с лекции, изложба и прожекции на филми на полярна тематика.

Цял месец публиката ще има възможността да се запознае с дейността на българските учени в Антарктида чрез цикъл от лекции на полярна тематика, да се наслади на невероятни кадри, отразяващи красотата на Белия континент, както и да се докосне до магията на Южния полюс и на българската база на остров Ливингстън чрез филми, заснети там през последните няколко астрални сезона.

Международният ден на Антарктида се отбелязва от 2010 г. по повод подписването на Антарктическия договор от 1 декември 1959 г. във Вашингтон. Той се прилага за района на юг от 60-ия паралел южна ширина.

Договорът постановява, че "Антарктика трябва да бъде използвана изключително за мирни цели и гарантира свободата на научните изследвания; подпомага международното научно сътрудничество; отхвърля възможността за спорове за териториален суверенитет между страните по договора; забранява ядрените опити и разполагането на ядрени отпадъци".

Международният ден на Антарктида е иницииран изцяло от Фондацията за добро управление на международните пространства, като ежегодно събитие и една възможност да се покаже как различните народи могат да работят заедно в мир и непрекъснато използване на науката, като световен език на сътрудничество при вземането на решения извън националните граници.

Антарктическият договор е подписан от 48 държави до момента и гарантира, че Антарктида остава природен резерват, посветен на мира и науката, информира проф. Христо Пимпирев.