Десетки хиляди хора бягат от крайбрежните зони на щата Луизиана заради наближаването на урагана Айда, а президентът Джо Байдън обеща помощ за бързото възстановяване на района веднага щом бурята отмине, съобщава Ройтерс.

Айда бързо прерасна в петък от тропическа буря в ураган със скорост на вятъра от 128 км/ч, докато прекосяваше западната част на Куба и навлизаше в Мексиканския залив.

Американският Национален център за ураганите (НЦУ) прогнозира, че Айда ще се усили до изключително опасен ураган от четвърта категория от петстепенната скала със скорост на вятъра от 225 км/ч, когато достигне американското крайбрежие късно в неделя.

Очаква се Айда да достигне сушата на същата дата, на която преди 16 години ураганът Катрина помете голяма част от крайбрежието, посочва АП.

Според метеоролозите "изключително опасната" буря ще донесе проливни дъждове и висок прилив, който може да потопи крайбрежието на Луизиана под няколко фута вода. Очакват се прекъсвания на електричеството в резултат на силните ветрове, които може да оставят хиляди домове на тъмно.

Президентът Байдън заяви, че 500 служители на федералната служба за реакция при бедствия се намират в Тексас и Луизиана, за да отговорят на бурята.

Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс заяви, че ситуацията е много сериозна и че "това ще бъде един от най-силните урагани, които връхлитат щата Луизиана най-малко от 1850-те години".

В момента ураганът се намира на около 460 километра югоизточно от град Хаума, щата Луизиана, посочи НЦУ.