Днес ще бъде облачно, а в централните и източни райони - дъждовно.

Температурите ще бъдат от 13 до 18 градуса, в крайните югозападни райони до около 21. Дъжд ще превалява в централните и източни райони. 

За няколко области в Източна България НИМХ е обявил жълт и оранжев код за очаквани валежи.

Все пак, количествата валеж ще бъдат умерени и  няма да достигат тези, които паднаха на места в южните ни съседи Гърция и Турция, а в голяма част от Западна България ще остане почти без валеж.

По-значителни и обилни валежи ще има само в някои крайни източни и югоизточни райони и крайбрежието.

Около и след обяд от запад на изток преваляванията ще спират, като последно това ще се случи в североизточните райони около полунощ.

От запад на изток облачността ще се разкъсва и  намалява. Утре ще има незначителна разкъсана облачност, до слънчево време. Денят ще започне с минимални температури от 8 до 13 градуса, а през деня слънцето ще повиши температурите спрямо днешните и те ще бъдат от 19 до 23, 24 градуса.

Ще духа слаб, в Дунавската равнина - временно и умерен западен вятър.

Без съществена промяна ще остане времето в сряда  и  четвъртък. 

Заради слабия и умерен западен вятър  и  високата облачност, минималните температури ще са сравнително високи за октомври - в повечето места от около 8 до 14 градуса, само в някои котловини до около 5-6.

Дневните стойности ще останат от 19 до 24, 25 градуса. Облачността ще бъде променлива, но по-често средна  и  висока, прозрачна за слънчевите лъчи.

В петък вятърът ще стихне, а в източните райони ще се ориентира от изток и югоизток. Температурите ще останат без съществена промяна.