Днес в 18:54 ще настъпи астрономическото лято. Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни и около 22 декември за Южното полукълбо.

То завършва с есенното равноденствие, около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо. 

Днес в северното полукълбо е най-дългият ден в годината. Слънцето изгрява в 05:49 часа и залязва в 21:08 часа. Продължителността на деня е 15 часа и 19 минути.

Днес времето ще бъде слънчево, следобед отново с развитие на купеста облачност. В Западните, югозападните и планински райони на места ще превали и прегърми, като тези явления ще имат подчертано локален характер. Краткотрайни валежи са възможни и по Северното Черноморие и в някои североизточни райони.

Максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат от 28 до 32 градуса.

Утре ще остане слънчево с повече купеста облачност в следобедните часове. Превалявания с гръмотевици са възможни главно над планините. Температурите ще са от 29 до 32, 33 градуса.

В неделя ще остане слънчево, с кратки превалявания на места в планините. Дневните температури ще бъдат от 30 до 34, 35 градуса.

Двата почивни дни ще предлагат добри условия както за планински, така и за морски туризъм, както по Черноморието, така и на юг, в Гърция.

Привечер в неделя  и през нощта срещу понеделник, над страната ще премине атмосферно смущение и на много места в западната половина на страната има условия за гръмотевични бури и локални интензивни валежи. Възможни са и градушки. Придвижвайки се на изток, явленията постепенно ще отслабват и стихват до понеделник сутрин.

В началото на следващата седмица атмосферата ще бъде по-нестабилна. В понеделник ще превали на повече места в планините и около тях, а във вторник условия за гръмотевични бури има в почти цялата страна. Температурите ще са в интервала от 28 до 32 градуса.

В сряда локални краткотрайни валежи ще има над южната половина от страната, а от четвъртък такива са възможни само  на изолирани места в планините.

Температурите в средата на седмицата слабо ще се понижат и ще бъдат около и малко под 30 градуса.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>