Прогностичните модели на световните метеорологични централи от няколко дни прогнозират рекордно горещо време в няколко страни от Западна Европа, което се очаква към средата на следващата седмица.

До тези срокове остава все още достатъчно време, за да има някои разногласия относно точната "посока на удара",  но вече с голяма вероятност може да се приеме, че гореща вълна в Западна и част от Централна Европа ще има. В следващите няколко дни  ще бъдат внасяни уточнения за това колко високи ще бъдат температурите и къде ще бъде най-горещо.

Още утре в района на Централното Средиземноморие ще се образува приземен антициклон, а в следващите дни между Исландия (иначе - почти целогодишна столица на циклоналното "царство") и Скандинавия също ще се образува обширен антициклон.

От Северозападна Африка към Западна Европа, от своя страна, в средната тропосфера ще израсне мощен гребен на високо налягане. Споменатите по-горе приземни антициклони в началото на следващата седмица ще се свържат в общ гребен и към Западна Европа ще се устреми мощен поток на "пресен", без време да се трансформира (изстива достатъчно) сух и горещ тропичен въздух, формиран над Северозападна Африка.

Именно заради сложните взаимодействия на горепосочените барични образувания, все още няма достатъчно конкретна яснота за точния път на горещата вълна, но към момента последните обновления на моделите сочат, че най-горещо ще бъде в почти цяла Франция, без западното атлантическо крайбрежие, Германия и страните от Бенелюкс. 

Според някои вчерашни модели, основната посока на горещата вълна, освен Източна Испания, отново цяла Франция и Германия, бяха и страните около Алпите.

Във всички случаи, в средата на следващата седмица в много райони на Западна и части от Централна Европа ще бъдат отбелязани не просто много високи температури. Ще бъдат "бити" и подобрени много температурни рекорди, тъй като във височина температурата ще доближи 30 градуса (на около 1500 метра надморска височина). При такава температура на въздушната маса, при земя, в зависимост от фактори като обмен на вятъра между различни слоеве, приземен вятър  и посоката му, наличие или  не на облаци, теоретично възможната температура при земя би могла спокойно да премине  и  45 градуса.

Друг е въпросът, че подобни условия рядко се реализират в перфектното съчетание. Все пак, на много места в ниските части на Франция температури над 40 градуса ще бъдат отбелязани. Ако посоката на горещата вълна все пак е Бенелюкс, то в Холандия, Белгия и Люксембург също ще станат свидетели на близки и около 40 градусови максимуми. Предстои да узнаем до няколко дни.

Тази, първа за лятото много гореща вълна, няма да бъде толкова продължителна и ще трае около 2 до 3-4 дни, след което горещата екс-тропична въздушна маса ще се трансформира и постепенно движи на изток към Полша и балтийските страни.

Ще ни засегне ли жегата и тук, на Балканите?

Засега - не в такава степен.

Има сценарии, при които в последните дни на месеца у нас температурите ще доближат 40 градуса, но към момента те не са достатъчно  достоверни, а и има твърде много време до тези срокове.

У нас, засега, подобни апокалиптични жеги не се очакват: температурите ще бъдат в рамките на обичайните за месеца или малко над тях - около и малко  над 30 градуса, като само в събота и неделя на места ще достигнат стойности до около 34, 35 градуса.

Атмосферата ще остава частично нестабилна и във всеки от следващите 6-7 дни в различни райони на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици с различна степен на разпространение, мащаб и интензитет.

До сряда следващата седмица, включително, задължително си носете чадър, ако  излизате на открито. Дори да не ви потрябва, няма да ви навреди.

Подробна прогноза за времето у нас в следващите дни очаквайте утре сутрин.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>