Всички усещаме, че климатът се променя драматично - летата стават все по-горещи, а зимите почти липсват в низините.

Доклад на наши учени и експерти от пресклуба "Климатека" ще представи най-новите  публикации и изследвания пред журналисти в поредица събития, първото от които ще бъде онлайн на 23 февруари от 11:00 часа. Това съобщиха организаторите, цитирани от БТА.

Първият пресклуб е посветен на промените в климата през един трийсетгодишен период, а лекторът д-р Симеон Матев ще даде и конкретни примери за температурните промени в трите най-големи града у нас - София, Пловдив и Варна.

Част от акцентите в събитието ще са свързани с глобален метеорологичен обзор и с повишението на температурите, като годините от 2013 до 2021 са сред десетте най-топли години в историята.

Има и серия от 45 поредни години с наднормени температури спрямо средните за 20-и век. За 140 години скоростта на повишение на глобалната температура е с 0,08 градуса на десетилетие. През последните 40 години обаче е с близо два пъти по-висока скоростта на повишение - от 0,18 градуса на десетилетие.

Ще бъде даден отговор и на въпроса как се променя климатът в България през последните 60 години, с фокус върху големите градове (София, Пловдив и Варна). Данните показват, че средните годишни температури за последните 30 години са се повишили с 0,8 до 1 градуса.

Най-голямо затопляне се наблюдава през летния сезон. Всички най-високи сезонни температури са отчетени през последното десетилетие. Най-топлата зима в Пловдив и Варна е била през 2019/2020 г., а в София - през 2020/2021 г. Най-ниските сезонни температури са през 70-те и 80-те на миналия век. Тропичните нощи се увеличават с 20 до 50 процента. През последното десетилетие екстремните събития се увеличават, показват данните.

Симеон Матев е доктор по климатология, защитил е докторат на тема "Съвременни изменения на климата в България". В момента е асистент по климатология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в катедрата "Климатология, хидрология и геоморфология", като основните му научни интереси са в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси.

Той е част от общността от учени и експерти в "Климатека", която беше създадена през изминалите две години. Целта на този авторски кръг е да даде възможност на различни учени да представят свои изследвания и публикации, свързани с климатичните промени.

Събитието на 23 февруари ще започне в 11:00 часа в платформата Zoom. В рамките на 60 минути д-р Симеон Матев ще представи проучвания, данни и анализи за последните 30 години. След края на презентацията е предвидено време за дискусия и за задаването на въпроси.