Домакинствата в Обединеното кралство са изправени пред "много, много тежка" зима.

Това предупреждава ръководителят на националната електрическа мрежа в страната.

Много британски домакинства ще изпитат тази зима като "много, много трудна от финансова гледна точка", въпреки подкрепата на правителството за ограничаване на повишаването на сметките за газ и електроенергия, заяви пред Financial Times главният изпълнителен директор на Nation Grid Джон Петигрю.

The Guardian допълва, че Петигрю е предупредил за "експоненциално нарастване" на броя на клиентите, които търсят помощ за сметките си за енергия. Националната мрежа е създала фонд за спешни случаи в размер на 50 млн. паунда за уязвими домакинства, пише вестникът.

BBC News пише, че според National Grid "прекъсването на електрозахранването ще бъде крайна мярка тази зима, ако енергийните доставки се изчерпят".

Bloomberg съобщава, че според прогнозата на Метеорологичната служба "вероятността за по-студен тримесечен период като цяло е малко по-голяма от нормалното".

Вестник Daily Telegraph пише, че прогнозата на Метеорологичната служба "подхранва опасенията за недостиг на енергия и за война на търг за доставки на газ".

Time пък пише: "Тазгодишната енергийна криза ще изглежда лека, след като започне тазгодишната. Истинската криза ще бъде през зимата на 2023-24 г."

Вестник Evening Standard съобщава, че "в началото на годината една трета от един милион домакинства са се включили в програма, която да им помогне да пестят енергия и да намалят риска от прекъсване на електрозахранването тази зима".

В други новини от Обединеното кралство "Гардиън" съобщава, че лидерът на лейбъристите Киър Стармър е заявил, че "спечелването на битката с климатичната криза предоставя най-голямата възможност от десетилетия насам да се направи така, че икономиката да носи ползи на работещите хора".

Вестник "Таймс" съобщава, че "британският орган за наблюдение на околната среда след Брекзит е предупредил правителството, че може да стане обект на уникално съдебно оспорване заради многократното неспазване на законовите срокове за справяне със замърсяването на въздуха и водата".