Здравословното хранене в ще бъде застрашено от климатичните промени, тъй като европейските сухи периоди намаляват доставките на пресни плодове и зеленчуци, твърдят експерти, твърди материал в Гардиън.

Според доклад на Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU) пресните продукти от Средиземноморието, от които зависи Обединеното кралство и голяма част от Европа, ще станат по-скъпи и по-трудни за получаване, тъй като екстремните горещини водят до намаляване на добивите, което ще направи здравословното хранене недостъпно за най-бедните слоеве на обществото.

Много храни, внасяни от Средиземноморието, не могат да се отглеждат в Обединеното кралство поне през част от годината или трябва да се отглеждат на закрито, като се използват по-скъпи и енергоемки процеси за тяхната защита и отопление на мястото за отглеждане. Много от тях не могат да се отглеждат в Обединеното кралство в големи мащаби. Първата категория включва карфиол, броколи и ягоди. Тя включва също така почти две трети от краставиците и доматите, внасяни в Обединеното кралство, и почти една пета от общото предлагане на лук.

Освен това повече от половината от лимоните и сладките чушки в Обединеното кралство идват от Средиземноморието, както и две трети от всички портокали и 40% от десертното грозде. Екстремните температури се отразяват и на зехтина; 80% от доставките за Обединеното кралство са от този регион. Тази година той е един от хранителните продукти с най-рязко увеличение на цените, което допринася за инфлацията.

Според доклада през 2022 г. малко повече от една четвърт от вноса на храни в Обединеното кралство - 9,8 млрд. кг на стойност малко над 16 млрд. паунда - е от средиземноморския регион, предимно пресни плодове и зеленчуци. На Испания, която изпитва едни от най-тежките екстремни горещини и суши, се падат 7% от вноса на храни в Обединеното кралство - на стойност 4 млрд. паунда.

Гарет Редмънд-Кинг, ръководител на международната програма в звеното за проучвания в областта на енергетиката и климата, заяви: "Освен в климатична криза, ние сме и в криза на общественото здраве. Повечето от нас вече не консумират достатъчно плодове и зеленчуци, а често по-здравословните диети са по-скъпи. Тъй като въздействието на изменението на климата вероятно ще направи здравословната храна, която трябва да консумираме повече, още по-скъпа.

Той добави, че много от тези култури не могат да се отглеждат целогодишно в Обединеното кралство в количествата, необходими за изхранването на населението, така че ако Европа изгори, страната ще изпитва все по-голям недостиг на пресни плодове и зеленчуци.

"Горещините, които наблюдавахме в Европа това лято и през април, биха били почти невъзможни без климатичните промени", каза той. "Тези въздействия ще се влошат, тъй като продължаваме да изгаряме изкопаеми горива и да отделяме парникови газове, което ще изправи Обединеното кралство пред неприятна реалност в бъдеще с повече недостиг и по-високи разходи. Това трябва да бъде предупредителен сигнал за уязвимостта на нашите вериги за доставка на храни към изменението на климата. Не можем просто да се измъкнем от проблема, като произвеждаме много от тези храни в Обединеното кралство.

"Единственият сигурен начин да избегнем още по-тежки и опасни последици е да задържим повишаването на глобалната температура до 1,5 °C, а единственият начин да го постигнем е да намалим емисиите си до нула."

Предишен анализ на ECIU установи, че климатичната криза и цените на изкопаемите горива са добавили над 400 лири към сметките за пазаруване на домакинствата през 2022 г., което е увеличило общите годишни разходи за пазаруване на храни в Обединеното кралство с около 11,4 млрд. лири