Ерик Червенокосият преди около 1000 г. е открил и нарекъл Гренландия "зелена земя".

Когато отишъл на брега и за първи път, е било през лятото в южните и части, където има много трева и зелени поляни. Все още има такива и затова именно тук Гренландия най-усърдно се доближава до своето име.

Гренландски картофи

За хората, които не познават многообразието на гренландския климат, има нещо неестествено в мисълта за Гренландия като за селскостопанска страна. Затова е увлекателен парадокс да видите засаждането и прибирането на реколтата от картофи в поле близо до южен гренландски фиорд, а след това да се обърнете и да се насладите на гледката на айсбергите, които се приближават отблизо.

Картофите обаче са точно една от културите, за които има много добри условия в Гренландия през последните години, а Южна Гренландия е известна с картофите си, които се използват в ресторанти със звезди в Мишлен по целия свят. Но картофите не са единствената култура с добри условия в Гренландия.

Упернавиарсук

Изследователската станция Упернавиарсук (Upernaviarsuk) е експерименталната ферма и училище по земеделска индустрия в Гренландия. Именно тук се провеждат продължаващи експерименти с нови възможности за разширяване на асортимента от зеленчуци. Упернавиарсук се състои от открити площи, отоплени с естествено биогориво (гниещи растителни остатъци) лехи и две големи оранжерии.

Плодородието на почвата, както и чистият и сравнително сух въздух правят общите условия за отглеждане са добри. Освен това болестите и вредителите почти не засягат растенията, поради което всичко в Упернавиарсук се отглежда напълно без пестициди и / или средства за растителна защита.

Гренландските зеленчуци обаче се отглеждат не само в Упернавиарсук; много от овцевъдните стопанства в региона също са започнали да отглеждат зеленчуци, а зеленчуците се отглеждат в Южна Гренландия до такава степен, че супермаркетите продават домашни зеленчуци в цялата страна.

Забележителна градина

Дори на север като Нуук един човек е успял да отгледа зеленчуци. Стен Педерсен е изградил градината си повече от 30 години и е в състояние да произвежда целина, отскоро -  картофи, ряпа, червени репички и зелена салата

Земеделска революция

За населението има голямо значение да могат да купуват зеленчуци, произведени в Гренландия и така да допълват останалите отлични стоки с морски произход. Бъдещето за отглеждането на зеленчуци в Гренландия изглежда светло и изобщо не изглежда невъзможно след няколко десетилетия ще погледнем назад и да говорим за земеделска революция в Гренландия в началото на това хилядолетие.

Гренландия е арктическа нация, но по периферията на острова, между леда и морето, лежи земя. В южната част на страната тази земя е обработваема.

Полетата и храсталаците на Тасиликулоок са сред зелените хълмове, вдъхновили викингите да нарекат това място Гренландия.

Промените в климата -за едни зло и опасност за попадане под морското равнище, за други - като Гренландия, породиха надежда, че отглеждането на картофи в тази страна с едва 60 000 жители може да бъде търговско жизнеспособно. Засега известна несигурност поражда само факта, че последните лета са не само топли, но и много сухи, така че дали и кога това някога ще стане реалност, предстои да видим.

ИЗБРАНО