Японското правителство предупреди днес за енергийна криза на фона на екстремна жега в страната с рекордно високи температури и най-ранен в историята край на дъждовния сезон в Токио, предаде АФП, цитирана от БНР.

Жители на столицата са помолени да пестят електроенергията, най-вече в ранната вечер.

Температурите в Токио са около 35 градуса в по Целзий днес и ще останат сходни поне до неделя, сочи прогнозата на Японската метеорологична агенция.

Въпреки призивите за пестене на ток, властите предупредиха жителите да не спират климатиците и да положат всички усилия за справяне с жегата.

Краят на дъждовния сезон в района на Токио бе обявен днес - 22 дни по-рано от обичайното и най-рано от началото на наблюденията през 1951 г.

В неделя в град Исесаки, северно от Токио, бе регистрирана най-високата температура за юни в Япония - 40,2 градуса по Целзий.

35 градуса и дори малко отгоре на места в низините ще имаме през тази седмица и  в нашата страна, но японските горещини са на фона на значително по-висока влажност.

Поради тази причина, в островната държава те са доста по-трудно поносими при еднаква температура с тази във вътрешността на континентите.