Единадесет души загинаха, а близо 6 000 души бяха хоспитализирани в Япония, заради здравословни проблеми, свързани с жегите от началото на  седмицата.

След края на дъждовния сезон, по-голямата част от страната беше залята от поредна гореща вълна, съобщи правителството във вторник.

Топлинната вълна вкара 5664 души в болници, а 1199 от тя проявяват тежки симптоми, изискващи приемане за най-малко три седмици лечение, докато 1792 са за по-кратко лечение с по-малко сериозни симптоми.

Общият брой обаче е нараснал с близо 2000 души, хоспитализирани в Япония седмица по-рано заради жегата.

Предишната седмица Агенцията за пожари и бедствия заяви, че 52,6 процента от общия брой изпратени в болница, са възрастни хора на възраст 65 и повече години.

Префектурата Айчи е с най-много хоспитализирани - 393 случая, следвана от префектура Осака с 388 случая. Междувременно в Токио числото е 299 души.

Във вторник и вчера температурите продължиха да се покачват, като японската метеоагенция JMA предупредиха хората да предприемат превантивни мерки срещу топлинен удар и други болести, свързани с горещините.

В Таджими,префектура Гифу, централна Япония, живакът се покачи до 37,1 градуса по Целзий, докато Кумагая в съседната префектура на Сайтама и Киото температурата достигна 36,8 градуса по Целзий.

В столицата Токио дневният максимум беше 35,4 градуса по Целзий, като температурите в Япония се очаква да останат над 25 градуса по Целзий и през нощта. Напомняме, че това са температури, придружени от буквално убийствена влажност на въздуха, която пречи на човешкото тяло да се охлажда чрез изпотяване.

В големи части от Япония от север и  на юг се очаква температурите да се задържат до 36 градуса по Целзий и днес, съобщиха метеорологични служители.

>>>Посетете нашата Фейсбук-страница>>>>