Данъкът върху частните самолети ще получи подкрепата на френското правителство. Това е заявил министърът на околната среда на страната Бечу.

Министърът заявява, че администрацията подкрепя изменение на данъчния закон за 2023 г. за налагане на по-строги данъчни правила върху емисиите от частни самолети.

Френското правителство подкрепя идеята за налагане на по-високи данъци върху частните самолети през 2023 г. чрез изравняване на таксите за авиационно гориво с тези за автомобилите, заяви в събота министърът на околната среда Кристоф Бечу.

В изказване по радиостанция franceinfo Бечу е заявил, че правителството му подкрепя поправка към данъчния закон за 2023 г., внесена от политическия блок на президента Еманюел Макрон, която ще наложи по-строги данъчни правила за емисиите на частните самолети.

Министърът на транспорта Клеман Боне по-рано предложи по-строги правила за пътуванията с частни самолети в Европа, като изказа идеята за допълнителни данъчни мерки за авиационния сектор, който според него се ползва с "по-благоприятен данъчен режим" от другите видове транспорт.

В началото на септември депутати от крайнолявата партия "Непокорна Франция" се обявиха за пълна забрана на използването на всички частни самолети в страната, на фона на опасенията за увеличаване на разходите за гориво за потребителите.

Френската зелена партия също подкрепя пълната забрана на транспорта.

Въпросът привлече още по-голямо обществено внимание във Франция, след като водещият футболен отбор "Пари Сен Жермен" бе критикуван за това, че през септември е наел частен самолет за кратко пътуване до западния град Нант.

При използване на високоскоростна железница пътуването обикновено отнема по-малко от два часа.