Стотици къщи в село Мантуди в Гърция са наводнени след циклона "Ксенофон". Цялото имущество на местните е унищожено, а щетите са на стойност от десетки хиляди евро за всяко домакинство, съобщава NOVA. Най-засегнат е регионът на остров Евия, но голяма част от континентална Гърция, северно от Атина, също е пострадала от бурята.

Един от тримата човека, които се издирваха, е намерен. 28-годишното момче беше открито живо, след като се е спасило в автомобила си. Други двама все още се издирват.

Въпреки че бурята отмина и се насочи към Северозападна Турция, обстановката в Гърция остава тежка.

"За минути къщата беше под вода. Събудихме се и побягнахме. Цяло чудо е, че сме здрави", каза Евангелия, потърпевша от бедствието.

Хората разказват, че водата е бушувала до сутринта и отнесла всичко. В село Мантуди реката прави остър завой. На самия завой е къщата на Цинас. Той споделя, че стихията хванала в капана си първо майка му.

"Майка ми е възрастна. Водата я бутна и я понесе. Сега е в болницата", оплака се Цинас.

От близо 500 къщи, половината са наводнени. Последните седем дни в селото е имало панаир. Сергиите, кафенетата и стоката са заринати с кал. Пътят между Халкида и Мантуди и още десетки населени места също е силно засегнат. Огромна част от платното е отнесена от водата.

Повредените участъци са затворени. За няколко дни хиляди души остават блокирани по поречието на река Киреа. Именно във водите на тази река все още се издирват двама души - пенсионери, заклещени от водата, докато пътували.

Всички пострадали очакват помощ от правителството.