Германската либерална партия СвДП иска да спре демонтирането на атомните електроцентрали, което "предизвиква нови конфликти" в управляващата коалиция, съобщава Süddeutsche Zeitung.

Председателят на парламентарната група на СвДП Кристиан Дюр заяви пред вестника, че групата ще обсъди идеята да се спре демонтирането на все още действащите атомни електроцентрали.

Новината допълва, че в проекторезолюцията за заседанието на 92-мата депутати от СвДП се посочва, че "Германия се нуждае от електроцентрали, способни да осигуряват базов товар". Освен това партията иска да се застъпи за "навлизането на модерни, особено нискоотпадъчни и нискорискови технологии за ядрен разпад", отбелязва изданието.

В министерството на околната среда обаче идеята се смята за "нереалистична", съобщава Table.Media. Цитирана е Стефи Лемке, министър на околната среда, която казва, че "решението и отговорността на СвДП е лично тяхна, дали ще внесат такова назадничаво предложение в германския Бундестаг".

Изданието обяснява, че рестартирането на ядрената енергетика ще изисква най-малко изменение на Закона за атомната енергия, желаещ оператор, нови горивни елементи и изцяло нов процес на одобрение на старите съоръжения.

На друго място Der Spiegel съобщава, че представителят на Германската индустриално-търговска камара (DIHK) Ахим Деркс отбелязва, че германските компании са "все по-скептични по отношение на успеха на енергийния преход", като опасенията относно конкурентоспособността са на най-високо ниво.

Неотдавнашно проучване на DIHK, проведено сред почти 3600 компании, разкрива, че "52 % от тях гледат отрицателно на прехода към климатична неутралност, а само 13 % виждат положителни ефекти".

Междувременно EurActiv съобщава, че все още не е решен спорът относно субсидиите за електроенергия за енергоемките предприятия в Германия.