Голяма германска екологична група, подкрепяна от държавата, Environmental Action Germany (DUH), спечели дело във Висшия административен съд на Берлин-Бранденбург срещу германското правителство с присъда да подобри плана за опазване на климата на страната, съобщава Дойче веле.

В иска се подчертава, че настоящите федерални мерки за намаляване на емисиите на CO2 в различни сектори до 2030 г. се считат за "недостатъчни" и няма да изпълнят правно обвързващите цели на правителството за следващите години, отбелязва DW.

Поради това в сегашния си вид приетият през октомври миналата година Закон за защита на климата "не отговаря напълно на законовите изисквания", пише Der Spiegel.

Въпреки това той обяснява, че федералното правителство може да обжалва решението, като по този начин отложи действието на решението на съда, оставяйки окончателното решение на федералния административен съд.

Според вестника основното искане на организацията DUH е ограничение на скоростта от 100 км/ч по магистралите, 80 км/ч по другите пътища извън градовете и 30 км/ч в градовете. В коментар за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (FAZ) репортерката Юлия Лор казва, че разходите за постигане на климатична неутралност "излизат извън контрол".

Междувременно Die Zeit съобщава, че германската енергийна компания EnBW е започнала изграждането на "XXL вятърен парк", който според нея е най-големият в Северно море и се очаква да осигури електричество за поне 1,1 млн. домакинства до края на 2025 г.

Инсталираната мощност на 64 вятърни турбини се съобщава, че е 960 мегавата (MW), пише изданието. На друго място FAZ съобщава, че друга германска енергийна компания, Siemens Gamesa, е загубила 4,6 млрд. евро в бизнеса с вятърна енергия