Германската федерална мрежова агенция представи нови планове за разширяване на електропреносната мрежа на страната, включващи около 4800 км нови линии и около 2500 км укрепване на съществуващи връзки, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Вестникът цитира думите на председателя на агенцията Клаус Мюлер: "За една неутрална по отношение на климата електроенергийна система до 2045 г. се нуждаем от значително количество допълнителни електропроводи".

Der Spiegel добавя, че според плана се планират пет нови връзки за постоянен ток с капацитет от 2 гигавата (GW) всяка, като общите разходи за разширяване на мрежата се оценяват на около 320 млрд. евро.

Планира се също така да бъдат изградени нови линии за свързване на офшорни вятърни паркове, които да доставят "климатично неутрално електричество" до местата, където е необходимо - особено от север на юг, допълва вестникът.

Междувременно Die Zeit съобщава, че "поради продължаващата несигурност в доставките на газ германското коалиционно правителство (има се предвид коалицията "на светло", съставена от СДПГ, СвДП и Зелените) не иска да се отклонява от изграждането на терминалите за втечнен природен газ", като отбелязва, че ситуацията с доставките на газ "остава напрегната".

Изданието обаче добавя, че оценката на правителството "противоречи" на мнението на експертите от Германския институт за икономически изследвания (DIW), които отбелязват, че "никога не е имало ситуация на недостиг на газ, която да оправдава ускореното разширяване на инфраструктурата за втечнен природен газ".