Изследване от 650 страници, поръчано от Германската федерална служба за безопасност на управлението на ядрените отпадъци (BASE), разглежда различни видове ядрени реактори, които се разработват в света, като анализира тяхната икономика, безопасност и потенциални радиоактивни отпадъци, съобщава Der Spiegel.

Проучването стига до "ясно" заключение: "добре познатите проблеми на ядрената технология едва ли ще бъдат решени от новите типове реактори", отбелязва вестникът.

Въпреки това, продължава изданието, политици от партиите Християндемократически съюз на Германия (ХДС) и Свободна демократическа партия (СвДП) наскоро предложиха да се възобнови ядрената енергетика.

Така например в проекта на основната програма на ХДС се посочва, че в бъдеще наред с горивните клетки, газовите и водородните електроцентрали трябва да се обмислят и "ядрени електроцентрали от четвърто и пето поколение" за снабдяване с електроенергия, допълва изданието.

Междувременно Handelsblatt съобщава, че германският министър на икономиката и действията в областта на климата Роберт Хабек планира да стабилизира цените на електроенергията с нов инструмент, "който да предпази частните домакинства и предприятията от значително увеличение на мрежовите такси".

Изданието твърди, че увеличението може да се случи поради необходимото разширяване на електропреносната мрежа, което се оценява на около 500 млрд. евро.

Ройтерс допълва, че германското министерство на икономиката обмисля въвеждането на "т.нар. амортизационна сметка за покриване на разходите за разширяване за дълъг период от време, за да се избегне прехвърлянето на цялата сума върху настоящите потребители".

Накрая, Table.Media съобщава, че германската Зелена партия, ръководена от Хабек, е отбелязала значителен спад в репутацията и подкрепата си, както сочат последните проучвания.

В статията се отбелязва, че неприемането от избирателите на работата на партията се е увеличило повече от два пъти от встъпването ѝ в длъжност, докато общественото недоволство от коалицията "светофар" като цяло, в която те играят важна роля, е на исторически максимум.

Въпреки че в проучванията на общественото мнение Зелените поддържат постоянна подкрепа от 14%, тази цифра подчертава предизвикателствата пред тях, се казва в статията