Огромен айсберг се е насочил към о-в Южна Джорждия в Южния Атлантически океан и ако се блъсне в него може, да опустоши дивите му обитатели, сред които има пингвини, тюлени, албатроси, предаде Ройтерс.

Учени от седмици наблюдават как се движи айсбергът, който е голям почти колкото острова. През юли 2017 г. той се откъсна от Антарктическия полуостров.

Антарктическият полуостров е едно от местата, които се затоплят най-бързо в света. На 9 февруари тази година там беше регистрирана температура от 20,75 градуса. Затоплянето предизвиква опасения сред специалистите за покачване на морското ниво по целия свят.

О-в Южна Джорджия е британска задморска територия под Южна Америка. Гигантският айсберг A68a е може да се блъсне в него след дни, седмици, или да го отмине.

Движението на айсберга се ускорява и забавя в зависимост от теченията по пътя, каза Джерейнт Тарлинг от Британския антарктически институт, който участва в проследяването му. Теченията около острова са сложни и е възможно да няма сблъсък.

Самолет на британските военновъздушни сили засне айсберга. На снимките ясно се вижда колко огромен е той. Размерът му е 4200 кв. км. Повърхността му е прорязана от тунели и пукнатини. Край него плуват и по-малки късове.

Ако айсбергът се блъсне в острова, ще премаже животните. Ако заседне, ще блокира пътя на пингвините и тюлените към океана и те няма да могат да изхранят малките си.

Той ще пречи и на патрулиращите кораби