Продължителната суша в Европа разкрива издълбани стари камъни, известни като "гладни камъни". Те са се използвали в миналото за отбелязване на историческите засушавания и предупреждават потомството за  техните тежки последици и обикновено са скрити под речните води.

Сушата в Европа доведе до намаляване на водите на много от големите европейски реки и на повърхността се появиха исторически артефакти от последните векове, скрити досега от очите на хората.

Посланията, гравирани по камъните предупреждават за началото на "трудни времена". През Средновековието "трудни времена" са идвали, когато нивото на водата в река Елба намалявало. Това означавало, че през есента ще има лоша реколта и хората трябва да оцелеят в гладната зима.

"Гладните камъни" се виждат в речното корито, когато реката става плитка и предупреждават за нещастия и глад. Сега могат да се видят около дузина "гладни камъни" по дъното на река Елба в чешкия град Децин, в северната част на Чешката република.

Един от най-ранните "гладни камъни" на брега на река Елба датира от 1616 година и върху него е изписано "WENN du Mich siehst, Dann Weine" - "Плачи, ако ме видиш".

Всички европейски страни в историята си са видели много опустошителни суши и гладни години. В различните региони на Чешката република и Германия по река Елба могат да бъдат намерени "гладни камъни" с надписи с дата 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892, 1893, 1900.

На тези надписи неизвестните автори предупреждават потомците, че сушата ще доведе слаба реколта, недостиг на храна, високи цени на хляба и глад за бедните хора.

По време на предишни пресъхвания на реката в началото на 20-ти век "гладни камъни" се появили от водата през Първата световна война през 1918 г.

През лятото на 2018 г. много европейски страни страдат от жега, суша и пожари. Сега нивото на водата в Елба също се намира на  критично ниско ниво.