Ново изследване показва, че милиарди хора могат да бъдат принудени да напуснат "човешката климатична ниша", тъй като планетата се затопля.

The Guardian съобщава, че настоящите климатични ангажименти, които предвиждат глобалните температури да се повишат с 2,7C над прединдустриалните нива, могат да изтласкат 2 милиарда души извън тяхната "климатична ниша".

Ограничаването на затоплянето до 1,5 °C ще ограничи броя на хората, които ще бъдат изтласкани от климатичната ниша с 80 %, пише вестникът.

Вестникът отбелязва, че климатичната ниша се определя от средните годишни температури над 29С. Той продължава: "Анализът е първият по рода си и е в състояние да третира еднакво всеки гражданин, за разлика от предишните икономически оценки на щетите от климатичната криза, които бяха насочени към богатите."

The Times съобщава, че при сегашните траектории на емисиите повече от един милиард души могат да бъдат принудени да мигрират.

Прес асосиейшън добавя, че "при най-лошите сценарии на глобално затопляне от 3,6C или дори 4,4C половината от населението на света може да остане извън климатичната ниша, което представлява "екзистенциален риск".

"Индипендънт" твърди, че "при всяко затопляне с 0,1 С над сегашните нива, допълнителни 140 милиона души ще бъдат изложени на опасни топлинни условия".

South China Morning Post отбелязва, че в Индия и Нигерия населението ще бъде изложено в най-голяма степен на опасни горещини.

Forbes цитира автора на изследването Тим Ленон: "Лесно е да се види как неконтролируемото повишаване на температурата ще доведе до извънредни движения през границите".