Слабият пазар на недвижими имоти и бавното възстановяване на промишления сектор в Китай оказват негативно влияние върху цените на въглищата, въпреки усилията на правителството да ограничи производството чрез проверки за безопасност, пише Bloomberg.

Позовавайки се на Чао Юке, анализатор в Китайската асоциация за транспорт и дистрибуция на въглища, изданието добавя, че големите промишлени потребители на горивото, включително стоманодобивните заводи и циментовите фабрики, изискват повече отстъпки при закупуването на въглища, за да компенсират загубите, като много от тях са намалили дейността си.

Китайската финансова медия Caixin съобщава, че китайските електроцентрали са "изпитали повишена рентабилност" поради спада на цените на въглищата, което е понижило производствените разходи и е намалило загубите на въглищните централи.

Същевременно Xinhua твърди, че с бързото разрастване на китайската индустрия за "нова енергия" разходите намаляват, а темпът на обновяване на продуктите се ускорява.

Държавната информационна агенция добавя, че зад непрекъснатото намаляване на разходите Китай се е превърнал в "най-големия" производител на оборудване за възобновяема енергия в света, като играе "все по-важна" роля в световната верига на индустрията за "нова енергия" и веригата на доставките.

През първото тримесечие комбинираният износ на китайски електрически пътнически превозни средства, слънчеви клетки и литиеви батерии е нараснал с 67% в сравнение със същия период на миналата година, достигайки общо 265 млрд. юана (38 млрд. долара), се отбелязва в статията.

В China Energy News се казва, че като показател за икономическата активност и посока на развитие, общото потребление на електроенергия през първото тримесечие на 2023 г. се е увеличило с 3,6%, "показвайки положителни сигнали" за "икономическото функциониране".

През първото тримесечие общият обем на електроенергията, произведена от вятърни и слънчеви централи, е нараснал с 29%, а "възобновяемата енергия" представлява повече от 80% от всички новоинсталирани електроенергийни мощности, добавя държавният индустриален вестник.