Горещият период с наднормени температури ще продължи.

Днес ще бъде слънчево и горещо, с температури от 33 до 38 градуса, малко по-ниски по Черноморието.

През нощта ще има незначителна облачност. Температурите утре сутрин ще бъдат високи, от 17-18 до 23 градуса. 

Горещо ще остане през деня. Ще бъде слънчево, с купести облаци, но малка вероятност за краткотрайни валежи през по-голямата част от деня. Дневните температури ще бъдат от 34 до 39 градуса, за София около 35, 36. 

Жълт код за високи температури е обявил НИМХ за 12 области в западната част на страната за днес, а за утре предупреждението е за над половината територия, с изключение на няколко по-високи райони - София, перник, Смолян и някои области в Източна България.

По-късно след обяд и привечер на места в северните райони ще превали и прегърми, а вечерта и преди полунощ подобни явления са възможни и в централната част на страната. За съжаление, макар локално, на места не са изключени градушки. 

В голяма част от Западна Европа е по-хладно и на места превалява дъжд. Най-горещо остава на Балканите, с температури до около 40 градуса на места. 

Остава необичайно горещо и в Източна Европа — в Украйна и централната европейска част на Русия температурите достигат 35 градуса: това са много високи стойности за месец юни за тези региони.

У нас в събота температурите ще бъдат малко по-ниски, от 30 до 35 градуса, на югозапад все още до около 37.

След обяд ще се развива купеста облачност и, макар само на места, са възможни интензивни гръмотевични бури и локални градушки. Най-голяма вероятност за това има в централната част на Южна България, а по-късно и около Западна Стара планина.

В неделя температурите ще останат почти без промяна, а краткотрайни валежи и гръмотевици ще има след обяд главно в планините и по Черноморието. 

В понеделник температурите ще останат без промяна: минимални от 16 до 20, дневни от около 30 до 35 градуса в повечето места.

От вторник до четвъртък температурите отново ще се повишават и ще се установи горещо време.