Пожарите в резултат на неконтролирано обезлесяване отравят въздуха, който дишат милиони хора в бразилската част на Амазония, и сериозно вредят на здравето им, предаде ДПА.

Пожарите и обезлесяването са се увеличили драстично, откакто президентът Жаир Болсонаро е встъпил в длъжност през януари 2019 г., според доклад на няколко организации, сред които Хюман Райтс Уоч.

“““Виж галерия от снимки от пожарите през 2019 и 2020 година“““

Авторите на доклада отбелязват, че обезлесяването в бразилската част на Амазония се е увеличило с 85 процента през 2019 г. - първата година на Болсонаро на президентския пост, в сравнение с предходната година.

Критиците на президента го обвиняват, че не се опитва да спре пожарите в бразилската част на Амазония - най-голямата тропическа гора в света със съществена роля в борбата срещу глобалното затопляне.

Според доклада близо 2200 хоспитализации в резултат на респираторни заболявания през 2019 г. се приписват на свързаните с обезлесяването пожари, докато милиони хора са изложени на вредни нива на замърсяване на въздуха.

Авторите му посочват още, че хора в Амазония умишлено причиняват пожари след отсичането на дървета, често незаконно, за да прочистят терени за земеделие, пасища и сделки със земя.

Пушекът от пожарите изобилства от фини прахови частици - замърсител, който се свързва с респираторни и сърдечносъдови заболявания, както и с преждевременна смърт.

Изследване установи, че през август 2019 г. близо три милиона души в 90 общини в района на Амазония са били изложени на нива на замърсяване на въздуха, превишаващи прага, препоръчван от Световната здравна организация (СЗО). През септември броят им се увеличи до 4,5 милиона души в 168 общини.

Медицинските учреждения, които вече са затруднени от коронавирусната пандемия, ще бъдат подложени на допълнителен стрес с грижите за хора, засегнати от пожарите, предупреждават авторите на доклада.

"Докато страната не овладее обезлесяването, може да се очаква, че пожарите ще продължават всяка година", казват от Хюман Райтс Уоч - Бразилия