Днес и през следващите 6-7 дни времето над страната ни ще се определя от разположен над Балканите висок циклон (област на ниско атмосферно налягане в средните слоеве на тропосферата - виж в галерията от карти и снимки).  Този тип атмосферни образувания са характерни за времето в умерените ширини в края на пролетта и началото на лятото и обуславят нестабилно време, с гръмотевични бури и краткотрайни валежи.

Днес още преди обяд на много места ще вали и гърми, но пълен размах тези явления ще получат около и след обяд.

В следобедните часове особено интензивни гръмотевични бури, градушки и валежи ще има в район, разположен между западната и централна части на страната, намиращ се най-общо източно от София. Гръмотевични бури и краткотрайни валежи, при все това, са вероятни в по-голямата част от страната.

Виж картата, на която са  показани очакваните валежи за 3-часов период днес след обяд:

Очаквани валежни количества за 3-часов период от 12 до 15 часа днес следобед

Снимка: Meteoinfo.by

>>>Цялата галерия от карти и снимки можете да видите тук>>>

Характерно за високите циклони е, че въздушната маса във височина е по-хладна, но дори разликата с обичайните температури по този показател да не е голяма (да не е толкова студено), наличието на облаци пречи на пълноценното нагряване на земната повърхност и температурите при земя остават по-ниски.

Поради тази причина днес дневните температури ще бъдат в доста широки граници от запад на изток. В следобедните часове в районите с интензивни валежи и плътна облачност в западната половина на страната температурите няма да превишават 20 градуса, а на места са възможни и стойности до около 16-17 градуса. В североизточните и югоизточни части на страната температурите ще достигнат вчерашните стойности - до 27, 28 градуса.

Утре температурите след обяд в западната част на страната слабо ще се повишат и преобладаващият интервал за страната ще бъде от 22 до 27 градуса. Отново по-високи температури ще има в източните райони.

За 31 май, НИМХ обяви предупредителен жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури за 10 области на страната: Враца, Плевен, Велико Търново, София - град, София - област, Пазарджик, Ловеч, Габрово, Пловдив и Стара Загора. Очакваните количества валежи са между 20 и 35 л/кв. метър.

Тази нощ явленията няма да стихват, постепенно обхващайки и източните райони. Гръмотевични бури около и след полунощ ще има в централните и източни части на страната. След временно отслабване на интензитета на явленията, утре отново ще вали и гърми на много места, но предимно в Южна България и около Стара планина (на картата).

Очаквани валежи в събота след обяд

Снимка: Meteoinfo.by

По-късно атмосферата ще се лабилизира и над северните райони. 

В неделя превалявания с гръмотевици са възможни отново над цялата страна (виж картата). В неделния ден поройни валежи ще има и над София, като за съжаление не са изключени и градушки.

Очаквани валежи и разпределението им в неделя в следобедните часове

Снимка: Meteoinfo.by

Температурите ще се повишат и на изток отново ще доближат 30 градуса.

Предупреждение!

Времето през двата почивни дни НЕ Е подходящо за планински туризъм. Атмосферата над планините ще бъде нестабилна почти през цялото денонощие, а интензивни  гръмотевични бури, придружени от градушки, внезапно усилване на вятъра и силна гръмотевична дейност ще има и през двата почивни дни.

Макар и не толкова интензивни, колкото през предстоящия уикенд, гръмотевични бури в различни райони и с различен интензитет, ни очакват и през първата половина на следващата седмица. Температурите ще остават в рамките на обичайните за началото на юни, от 22 до 29 градуса, на местата с повече валеж - по-ниски.

Очаквайте прогнозите ни в следващите дни.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>