Само за периода от 20 май до 26 май 2053 души са хоспитализирани с топлинен удар.

Тава число е 4 пъти по-голямо от броя на пострадалите предходната седмица. Смъртни случаи, следствие на топлинен удар, са регистрирани в префектурите Аомори (на север), Гунма (центъра на остров Хоншу, близо до Токио), Осака (центъра), а също и в Мияги (на североизток).

В неделя на северния остров Хокайдо, термометрите в село Саром нараснаха до ниво от 39,5 градуса.

Какво трябва да знаем за японските горещини:

Япония се намира на няколко острова, сравнително тесни и дълги. Влиянието на околните морета и океани е огромно. 40 и дори 32-35 градуса, са много трудно поносими за човешкия организъм в условията на максимално висока влажност, тъй като единственият начин да се охлажда при такива температури, е изпарението на потта. При пълно или частично блокиране на този механизъм, няма други резервни варианти за охлаждане и отрицателните последствия са потенциално смъртоносни.

В град Обихиро, в южната част на острова е бил поставен нов рекорд за 127 години история на измерванията там: 38,8 градуса. 

>>>Виж галерия от снимки>>>

Прогнозите сочат, че аномалната горещина в Хокайдо се дължи на топлите ветрове откъм континента и липсата на облаци по време на дългите дни.

Според РИА Новости, в понеделник 53 от 926 метеорологични пункта в страната са отчели температури над 35 градуса.

Тези числа са много повече (само в един ден) от средните такива за този показател за 2 месеца.

Експертите призовават жителите и гостите на страната да се опитат да остават на сянка и да пият повече вода.

Гореща вълна измъчва Япония на няколко повтарящи се периода  и през лятото на изминалата година, 2018, но през тази жегите започват близо два месеца по-рано.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>