Седмицата започва със захлаждане и дъжд, но през втората половина ще се затопли. Ще има и повече слънце.

Днес през страната преминава студен атмосферен фронт. До края на деня на места ще превали краткотраен дъжд, като по-съществени валежи ще има около обяд в някои централни и източни райони.

Ще бъде много ветровито, с умерен и силен вятър от запад-северозапад. В Дунавската равнина са възможни и бурни пориви около и след обяд. Още преди обяд, отначало над северозападните райони, ще започне разкъсване и намаления на облачността. Максималните температури ще бъдат от около 15 по високите полета до 22 градуса на места в низините.

През нощта облачността ще намалява до незначителна. Ще остане ветровито, с умерен, в Дунавската равнина временно силен вятър от запад-северозапад. Утре минималните температури ще бъдат от около 5 до 11 градуса.

През деня облачността ще бъде променлива до значителна. Слаби краткотрайни превалявания са възможни около Стара планина и североизточните райони. Ще остане ветровито, като едва привечер вятърът ще отслабва и стихва.

Максималните температури ще са от 15 до 20 градуса, малко по-ниски по високите котловини на запад,.

След като повече от седмица Балканите бяха най-топлото място на континента, утре вече Испания и Португалия ще си възвърнат титлата. В Лисабон и Мадрид температурите ще бъдат около 30, ще има и много слънце. В останалата част от Западна и Централна Европа ще бъде по-хладно, с нормални за октомври температури, но почти без валежи. Най-хладно и дъждовно остава в Киев и Москва.

В сряда вятърът почти ще стихне. Минималните температури ще са от 4-5 до 11 градуса. На места не са изключени утринни мъгли, но до обяд бързо ще се разсейват.

Дневните температури ще са от 16 до 21 градуса.

До края на седмицата ще се радваме на хубаво есенно време, с нормални или малко над обичайните за октомври температури. Минималните най-често ще са от около 5 до 12 градуса, а дневните слабо ще се повишават от ден на ден и в неделя ще достигнат стойности от 20 до около 25 градуса.

Само на места сутрин не са изключени краткотрайни мъгли, които още до обяд ще се разсейват.

През деня ще бъде слънчево, с поява на предимно висока и средна облачност от петък и на нея ще се дължат малко по-високите минимални температури.

Според предварителните прогнози, спокойното есенно време ще се задържи и в началото на следващата седмица.