Тихоокеанският остров Вануату призова за сключване на първия по рода си глобален договор за постепенно прекратяване на използването на изкопаеми горива.

 "Гардиън" определя като "смел" публичният призив в Общото събрание на ООН.

В речта си в Ню Йорк в събота Никенике Вуробараву призова държавите да се присъединят към призива на страната му за сключване на договор за неразпространение на изкопаемите горива.

Той заяви: "Призоваваме за разработване на договор за неразпространение на изкопаемите горива, за да се намали постепенно производството на въглища, нефт и газ в съответствие с ограничаване на затоплянето до 1,5C и да се даде възможност за глобален справедлив преход за всеки работник, общност и държава, зависими от изкопаемите горива."

Той добавя: "Призоваваме държавите да се присъединят към групата на нациите, които предлагат включването на престъплението "екоцид" в Римския статут.

Действия със съзнанието за тежки и широко разпространени или дългосрочни вреди на околната среда не могат повече да бъдат толерирани."

Climate Home News и Ройтерс също отразяват историята.

Отделно от това Гардиън и Индипендънт съобщават, че папа Франциск също е призовал за "нова смелост при изоставянето на изкопаемите горива" при посещението си в Асизи