Горещото време, установило се над страната през последната седмица, ще отстъпи на по-хладно и неустойчиво такова.

Днес ще остане слънчево и горещо, с температури в повечето места от 32 до 37 градуса. Привечер и вечерта, отначало над крайните западни райони ще започне развитие на мощна купесто-дъждовна облачност и там ще превали и прегърми. 

Такива явления са вероятни в края на деня и в района на столицата.

През нощта над западната половина на страната на места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици, като по-значителни ще са явленията до около полунощ.

Минималните температури утре ще са от 15 до 20 градуса.

През деня утре, с усилване на вятъра от северозапад ще прониква малко по-хладен въздух. Над западната половина на страната, а по-късно привечер и в централните райони, на места ще превали и прегърми, не са изключени и локални градушки.

След обяд температурите ще са до 26-27 градуса по високите котловини, 31-33 в западните части на Дунавската равнина и все още до 36-37 градуса в Източна България.

В почти цяла Европа утре ще се радваме на летни температури, освен на места в централните части и на север. Температури над 30 градуса има в южната половина на континента, но и на изток, в Киев и Москва.

У нас в четвъртък ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Температурите след обяд ще са по-ниски от тези през последните дни, от 26 до 31 градуса в повечето места.

В петък ни очаква неустойчиво време, с гръмотевични бури и силни краткотрайни валежи, по-значителни над централните и западни райони. Максималните стойности ще бъдат от около 25-26 по високите полета до 33 на места на изток. В местата с гръмотевични бури и порои ще остава по-хладно.

Събота в западната половина на страната ще бъде необичайно хладно за юли, като ще има места по високите полета дневните стойности няма да превишат 20 градуса, в източните райони до около 32. 

На много места ще превали и прегърми, ще духа умерен, в Дунавската равнина - силен северозападен вятър.

Хладно за юли, но вече с по-малка вероятност за превалявания, ще остане в неделя и понеделник. В неделя на места в Родопите и североизточните райони ще превали и прегърми. Дневните температури ще са от 22-23 до 29 градуса.

Плавно повишение на температурите ще започне от вторник, а според предварителните прогнози, завръщане на горещините около и над 35 градуса, моме да очакваме към 15 юли.