Тази седмица започва с горещо и предимно слънчево време, но от средата и ни очаква захлаждане с няколко градуса, по-нестабилно време с гръмотевични бури и локални градушки.

Днес ще бъде слънчево и горещо, с развитие на купеста облачност, но малка вероятност за кратки превалявания, на изолирани места в западните райони. Максималните температури ще бъдат от 32 до 36, 37 градуса.

През нощта ще бъде ясно и топло, с минимални температури утре сутрин от 17 до 22 градуса.

През деня ще се развива купеста облачност, но вероятност за превалявания има само на отделни места по-късно следобед, главно над крайните западни и северни райони. Ще духа до умерен вятър от изток, в северозападните райони - от север.

Горещо, с дневни температури от 33 до около 37 градуса, малко по-ниски по морето. В София през по-голямата част от деня ще бъде слънчево, а локални кратки превалявания с гръмотевици не са изключени в края на деня и утре вечер.

В по-голямата част на Европа цари истинско лято, с температури над 30 и много слънце.

Малко по-хладно и нестабилно е на места в централните райони.

Горещо, с температури около и над 30 е и в Украйна и Европейска Русия.

У нас още във вторник срещу сряда в западната половина на страната ще започне лабилизация на атмосферата. На места в Западна България още през нощта и в сутрешните часове ще превали и прегърми. Вятърът над западната половина от страната ще бъде от запад-северозапад и ще проникне по-хладен въздух.

Температурите през деня ще са от около 30-32 на запад, по високите полета - малко по-ниски, до все още 36-37 на места в източната половина на страната.

След обяд краткотрайни валежи с гръмотевици ще има на места в западните и централни райони. Възможни са и локални градушки.

В четвъртък дневните температури ще бъдат от около 30 до 34, 35 градуса. След обяд на отделни места в източните и южни райони ще превали и прегърми.

В петък ни очаква по-сериозна лабилизация на атмосферата, особено над западната половина на страната. Там на много места ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност, ще има силни гръмотевични бури и градушки. Температурите ще се понижат, особено в местата с проливни валежи и гръмотевични бури.

Нестабилно в някои части на страната ще остава времето и през почивните дни, а повече подробности за това очаквайте в следващите ни прогнози.