110 души са пострадали в бурите, които обхванаха италианската област Венето в нощта на сряда срещу четвъртък, съобщи областният управител Лука Дзая, цитиран от АНСА и БТА.

Още снимки вижте тук >>>  

Пострадалите са с травми, причинени от счупени стъкла, от повалени от бурята дървета или от силната градушка на някои места в областта. Службите за спешна помощ са отговорили на повече от 500 обаждания за помощ поради материални щети и наранявания. 

На видеа в социалните мрежи се виждат ледени късове с огромни размери. Според CNN диаметърът им достига до 10 см.

Италия остава в плен на горещата вълна. Тази година на много места Европа се наблюдават драматични промени във времето. Както Италия, така и Испания и Гърция са изправени пред безмилостни жеги от дни. Италианската столица Рим достигна нов температурен рекорд от 41 градуса по Целзий във вторник. 

Италианското метеорологично дружество нарече последната гореща вълна "Цербер" - на името на триглавия страж на подземния свят, който се появява в "Ад", първата от трите части на "Божествена комедия" на Данте Алигиери. 

През май части от северния италиански регион Емилия Романя пък пострадаха от смъртоносни наводнения, случващи се веднъж на столетие, като над 20 реки в региона излязоха от коритата си и предизвикаха вълна от свлачища.

Тъй като климатичната криза, причинена от човека, се ускорява, учените са категорични, че екстремните метеорологични явления ще стават все по-чести и по-интензивни, отбелязва CNN.