Учените се опасяват, че тазгодишното събитие "Ел Ниньо", съчетано със затоплянето в резултат на изменението на климата, може да доведе до увеличаване на случаите на малария в Етиопия.

Маларията е животозастрашаващо заболяване, което засяга стотици милиони хора всяка година.

Повече от 95 % от всички регистрирани случаи на заразяване с малария са в Африка, където горещият и влажен климат е идеален за комарите, които пренасят болестта.

Епидемиите от малария са тясно свързани с климата. Глобалното затопляне например позволява на болестта да навлезе в райони с голяма надморска височина.

Сега ново изследване установява, че огнищата на малария в Етиопия често следват събитията от типа "Ел Ниньо" - естествени цикли на променливост, които периодично водят до горещо време в страната.

В момента, в който светът напуска рядката "тройна" Ла Нина и навлиза в Ел Ниньо за първи път от години, водещият автор на изследването казва пред сайта Carbon Brief, че се опасява, че може да се стигне до нова епидемия от малария.

Това се случва в момент, когато други изследвания установяват, че "екстремните" години на Ел Ниньо ще стават все по-чести с изменението на климата.

Той казва, че висококачествените данни за климата могат да помогнат на правителството и местните общности да се подготвят за избухването на малария и да се борят по-ефективно с болестта. Това включва избор на подходящи инсектициди и разпространение на спални мрежи в регионите, които се нуждаят най-много от тях.

Тежестта на маларията

Маларията е сериозно, често животозастрашаващо заболяване, което се предава на хората чрез ухапване от заразени комари. През 2021 г. болестта е отнела живота на повече от 600 000 души.

Маларията обаче е предотвратима и лечима.

Смъртността от малария в световен мащаб е намаляла с 90 % през 20-и век. Общо 42 държави са елиминирали болестта изцяло чрез мерки, включващи използването на инсектициди, пресушаване на блатата, които комарите използват за размножаване, и подобряване на основните здравни услуги.

Днес по-голямата част от случаите на малария и смъртните случаи се регистрират в Африка