Мощна буря премина през населените места в Северозападна България и наводни улиците. Потребители в социалните мрежи съобщават, че изкоренени дървета и паднали клони са блокирали и движението по междуградските пътища.

За 20 минути около 17:30 часа в цялата област Монтана е бушувала гръмотевична буря, придружена с обилен валеж от дъжд, съобщиха от метеорологичната станция в Монтана, предава БТА.

В село Василовци в община Брусарци са паднали 34 литра на квадратен метър, в село Говежда в община Георги Дамяново са паднали 25 л.кв/м, в Монтана - около 20 л.кв/м, в Берковица - 15л.кв/м.

Снимка: БТА

Облаците са били градоносни, като по тях е имало стрелба от полигона за борба с градушките в село Долно Церовене. До момента няма данни в региона да са паднали градушки, уточниха метеоролозите.

Те коментираха, че подобни валежи са нормални за летния сезон, но в последните години се случват по-често и вали с по-голям интензитет.

Снимка: БТА

През юни на миналата година месечната норма за валежи за месеца в региона се изпълни седем пъти, а през януари в Монтана беше отчетен рекорд в историята на измерванията в зимните месеци от 28 градуса на сянка.

На 1 април път в областния град беше измерена рекордна температура от 33 градуса.

Снимки в Meteo Bulgaria показват и наводнените улици в Козлодуй след бурята.

Природната стихия е преминала и през врачанските села, както и през Лом.

Буря с пороен дъжд и силен вятър причини щети в община Ружинци. Има паднали дървета и много счупени клони, каза за БТА кметът на общината Александър Александров.

Веднага след бурята аварийната група на общината и доброволци са разчиствали падналите клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, допълни той.

Кметът на село Дреновец е почиствал запушени шахти в населеното място, където е бил наводнен районът пред читалището, уточни Александров. И допълни, че са получени много сигнали за прекъснато електрозахранване, паднали жици, наводнени дворове и градини.

Към момента електрозахранването е възстановено във всички населени места в общината, каза кметът Александров.

Движението по пътя Русе - Бяла също е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради паднали клони на пътното платно след разразилата се буря в региона, предава БТА.

Екипи разчистват клоните от пътното платно.

От хидрометеорологичната станция в Русе съобщиха, че за около час са паднали 13 л/кв.м. Дъждът бе придружен с гръмотевична буря и силен вятър.

От НИМХ обявиха оранжев код за интензивни валежи и бури в сряда за 7 области - Велико Търново, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Габрово, Пловдив и Смолян.