Календарното лято приключи преди  дни. За мнозина този сезон е любим и времето, прекарано в очакване на следващото е дълго и досадно. какво беше то, като средни температури и аномалии?

Средната лятна температура в Северното полукълбо превишава обичайната с между 1 и 3 градуса.

>>>Виж меланхолични снимки на най-хубавия годишен сезон>>>

Наднормено беше лятото в повечето части на Европа, Близкия Изток, Китай и САЩ. В Русия това лято заема пето място сред най-горещите.

Европейците преживяха най-горещото лято в историята на континента.

Това се отнася за по-голямата част от Западна и Централна Европа. Въпреки, че нашата страна попадна в сравнително "хладно" на фона на останалата част от континента, петно, при доминираща циркулация от северната четвърт и чести високи циклони, средната аномалия за изминалия летен сезон у  нас е над градус и половина. Юни беше с 1.1 градуса над норма, юли - с десет десети, а август - над 2 градуса. Карта на летните аномалии в Северното полукълбо:

Снимка: ГМЦ РФ

Ако някому изминалото лято се е сторило хладно, той или е в дълбока заблуда, или живее някъде по планините, където винаги  е прохладно. Въпреки максимално "подходящата" за хладно и влажно лято, у нас лятото все пак е над норма, макар с не такава аномалия като в останалата част от Европа.

В Китай средната лятна температура достигна абсолютен максимум, подобрявайки предишния, установен през 2010 г., а тази в Съединените щати е сред петте най-високи стойности.