Най-големите американски градове биха могли да избегнат стотици смъртни случаи по време на бъдещи топлинни вълни, ако светът намали емисиите си на парникови газове достатъчно, за да изпълни целите на парижкото споразумение за климата, показва ново проучване.

Дори половин градус Целзий би предотвратил многобройни смъртни случаи.

"По пътя, по който се намираме, към затопляне от 3 градуса по Целзий, ние се впускаме в температури, които хората преди това не сме имали, откакто съществуваме като биологичен вид", казва Питър Фрумхоф, директор на науката и политиката и главен климатолог в Съюза на загрижените учени и съавтор. на изследването, публикувано в сряда в Science Advances.

"Основният момент е, че в тези градове хиляди смъртни случаи могат да бъдат избегнати чрез поддържане на температурите в рамките на т. нар. "Парижка цел"."

Учените са използвали подробни данни за смъртните случаи, настъпили по време на топлинни вълни в 15 големи градове в САЩ, след което са приложили климатични модели, за да покажат какви бъдещи екстремни топлинни вълни са вероятни, при покачване на глобалните температури.

Те сравняват три сценария: ако страните не изпълнят своите ангажименти за климата, се очаква около 3 градуса по Целзий (5,4 ° F) затопляне през този век в сравнение с пред-индустриалните времена; ако глобалното затопляне е лимитирано до 2 ° C; и ако страните са в състояние да намалят емисиите на парникови газове достатъчно, за да запазят затоплянето в рамките на до 1,5 ° C.

С всяка една от тези изходни линии те изследват какви температури биха понесли хората от наистина екстремни топлинни вълни, такива, които се случват два-три пъти в живота на човек.

"Повишаването на глобалните температури означава, че повече хора в големите американски градове ще бъдат изложени на силна жега и ще има повече смъртни случаи, свързани с нея."

Това е свързано с политиката в областта на климата, особено с следващия кръг от преговорите относно климата, които ще се провеждат през 2020 г.

Снимка: insideclimatenews.org

Градовете се различават по своята уязвимост от силна горещина по няколко причини. Демографията, като например възрастта и бедността, може да означава, че по-голям процент от населението е изложен на риск. Маями например има голяма част възрастни жители.

Някои от градовете също се затоплят по-бързо от средното за света, а гъстонаселените градове често имат по-силни ефекти заради така наречения "градски топлинен остров".

Колко добре е подготвен градът, също оказва влияние върху степента на оцеляване. За сравнение, изследването не влияе върху бъдещите промени в населението, а градовете могат да разработят планове за адаптация, когато температурите се повишат.

Европа

"Броят на смъртните случаи, следствие на горещини, става изумителен, ако се опитате да ги проектирате в глобален мащаб, като стотици милиони хора се очаква да бъдат изложени на потенциално смъртоносна горещина до 2050 г.", казва Дан Мичъл, изследовател на климата в Университета в Бристол. Предизвикателството да се правят подобни изследвания за големите градове в Азия, Африка и Близкия изток е липсата на надеждни здравни данни.

Анализирането на медицинската статистика е изпитаният и истински начин за точно оценяване на смъртността от високи температури.

Европейската академия на науките наскоро публикува най-новите си оценки за въздействията на топлинните вълни в доклад за създателите на политиките на Европейския съюз.

До края на века в Европа се очакват още 132 000 смъртни случая, ако средното глобално покачване на температурата премине  2 ° C, пишат учените от академията, предупреждавайки, че действията за ограничаване на изменението на климата са "задължителни" за защита на общественото здраве в Европа.

В Париж и Лондон, градове с обширни данни за общественото здраве, ограничаване на глобалното затопляне по целта от Париж от 1,5 ° C може да намали броя на допълнителните смъртни случаи от горещини между 15% и 22%, заключава докладът.

Робин Фаърс, директор на програмата на EASAC за биологични науки, казва, че Южна Европа ще види някои от най-сериозните последици от повишаването на температурите и че въздействията се задълбочават от растежа на населението и градското развитие. Както навсякъде другаде, най-бедните хора, включително мигрантските общности в Южна Европа, са сред най-уязвимите.

Какво могат да направят градовете: адаптация и устойчивост

Топлините вълни са тихи убийци. Те са по-смъртоносни в САЩ, отколкото торнадата, наводненията, ураганите и земетресенията взети заедно, но въздействието не е толкова визуално драматично, като срутените сгради или наводнените улици, казва Джули Арриги, експерт по климата в Климатичния център на Червения кръст. 

Хората умират, един по един, често без осъзнаване в общността на това, което се случва в градски мащаб, докато горещата вълна не отмине и не се направи отрезвяващата статистика, каза тя.

В същото време, смъртните случаи от жега са сред най-предотвратимите смъртни случаи от природни бедствия, тъй като топлинните вълни могат да се прогнозират и има много неща, които хората и общностите могат да направят, за да се защитят, каза тя.

Експертът на EASAC, заявява, че инвестициите, като например осигуряването на климатични инсталации и центрове за живеене и грижи, ще помогнат за справяне с уязвимостта сред възрастните хора.

Ариги, която помага да се координират глобалните усилия за устойчивост на горещини с Глобалния център за готовност при бедствия, споделя, че има широко разпространено погрешно схващане, че топлинните рискове не са проблем в глобалния юг, защото "там вече и без това е горещо. Това е оставило много места неподготвени за бъдещето, защото това не е вярно. Има топлинни прагове, към които тялото на човека просто не може да се адаптира".

Бързо нарастващите градове, особено в Африка, трябва също така да мислят за дългосрочна превенция от горещините, като осигуряват много зелени пространства и отразяващи повърхности в градската среда, както и да обмислят регулаторни въпроси около безопасността на работниците във връзка с високите температури.

Един от моделите, който други градове биха могли да последват, е този на Филаделфия, където една от първите системи за ранно предупреждение за топлинна вълна в САЩ се основава на съществуваща програма за наблюдение на престъпността в кварталите, заяви Крис Еби, изследовател на университета във Вашингтон.

"По същество никой не трябва да умира от една гореща вълна, но това се случва, така че ние трябва да действаме в много различни измерения, за да не го допуснем", казва Еби. "Фактът, че виждаме толкова много смъртни случаи и хоспитализации, показва, че не правим достатъчно."

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>