Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун призова своите служители да се справят с проблемите на снабдяването с храни и подчерта опасността от изменението на климата, съобщава БиБиСи..

Тайфуните миналата година се отразиха зле на жизненоважните култури, докато седмици на суша, последвани от силни мусонни дъждове, ги повредиха и тази година.

Севернокорейският лидер е заявил, че са необходими мерки за преодоляване на "анормалния климат" и е помолил също служителите да помогнат със справянето със сушата и наводненията.

Коментарите му дойдоха в реч пред Политбюро на управляващата партия миналата седмица

Ким е предупредил, че "опасността" от изменението на климата е "нараснала през последните години", добавяйки, че трябва да се предприемат" спешни действия ".

Лидерът на комунистическата държава също е призовал за подобряване на инфраструктурата за управление на наводненията в страната, заявявайки: "Подобряването на реките, залесяването с цел контрол на ерозията, поддръжката на дигите и насипите за приливите и отливите" трябва да бъдат приоритетни.

Освен щетите, причинени от природни бедствия, икономиката на Северна Корея е силно засегната от международните санкции, както и от затварянето на границите и строгите мерки, за да се предотврати разпространението на Covid.

Въпреки че Северна Корея не е докладвала случаи на Covid, тя е запечатала границите си и е наложила блокада.

Затварянето на границите засегна и жизненоважния внос от Китай.

"Засилването на превенцията на епидемиите е задача от първостепенно значение, която не бива да се отслабва дори за момент при настоящата ситуация", е заявил лидерът, според държавните медии.

По-рано тази седмица ООН заяви, че Северна Корея е отхвърлила оферта за почти три милиона дози ваксина срещу Covid-19.

Говорител заяви, че страната е поискала пренасочването на дозите в по -тежко засегнатите държави с оглед на недостига на ваксини в световен мащаб.