Новите ангажименти на САЩ и други страни може да помогнат да се ограничи глобалното затопляне с два градуса по Целзий до края на века, но това ще е възможно единствено, ако успеят усилията за елиминиране на емисиите парникови газове до 2050 година, смятат учени, цитирани от Асошиейтед прес.

Преди шест години повече от 190 страни се договориха в Париж да удържат увеличението на средните температури под този праг (в идеалния случай - не повече от 1,5 градуса по Целзий ръст) до 2100 г. в сравнение с прединдустриалната епоха, за да се избегнат тежки вреди върху хората и природата.

Скалата, съставена от група изследователи, за да превърне поставените цели и газови емисии в температура, прогнозира, че светът в момента е на път да надмине по-малко амбициозната цел от Парижкото споразумение с 0,9 градуса по Целзий.

"Въпреки всичко това е катастрофална климатична промяна, ситуация, която по същество е неконтролируема и която трябва да избегнем с всички средства", казва Никлас Хьоне от Института "Нов климат", един от авторите на проучването.

Според него курсът към нетно ликвидиране на емисиите парникови газове е необратим.

Като включил в модела за изчисление последните правителствени предложения, учените установили, че прогнозираният спад ще е с 2,4 градуса по Целзий.  Джо Байдън, както и плановете на ЕС, Китай, Япония и Великобритания