Климатичните промени правят двойно по-голяма вероятността за поройни дъждове като тези, които предизвикаха опустошителни наводнения в Централна Европа този месец, в бъдеще, сочи публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Участвалите в него изследователи призовават политиците да предприемат действия срещу глобалното затопляне.

Най-тежките наводнения в Централна Европа от поне две десетилетия причиниха досега смъртта на 24 души, покриха населени места с кал и отпадъци, разрушиха сгради и отнесоха мостове, а бюджетът на местните власти за възстановяване на щетите набъбна до милиарди долари.

Проучването на световната научна мрежа "Уърлд Уедър Атрибюшън" (World Weather Attribution), която изследва връзката на климатичните промени с екстремните природни явления, показва, че продължилите четири дни поройни дъждове, причинени от бурята "Борис", са били най-проливните, регистрирани някога в Централна Европа.

Според научния доклад измененията на климата правят подобни валежи два пъти по-вероятни, като се очаква те да бъдат и със 7 процента по-значителни.

"За пореден път тези наводнения извеждат на преден план опустошителния ефект от глобалното затопляне, причинено от използването на изкопаеми горива", каза в изявление Джойс Кимутай, научна изследователка в Института за глобалното затопляне и околната среда "Грантъм" и съавтор в проучването.

"Докато нефтът, газта и въглищата не се заменят с възобновяеми енергийни източници, бури като "Борис" ще предизвикват още по-проливни валежи, водещи до съкрушителни за икономиката наводнения", заявява още тя.

В изследването пише още, че в контекста на необичайното съчетаване на метеорологични модели, което е причинило бурята - включително студен въздушен фронт над Алпите и твърде топла въздушна вълна над Средиземно и Черно море, климатичните промени правят бури от подобен род по-интензивни и по-вероятни.

Според доклада очакваната честота на появата на една такава буря е през период от сто до триста години в съответствие със сегашната климатична обстановка, при повишаване на температурите с 1,3 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.

В същото време в изследването се отбелязва, че такива бури биха довели до поне пет процента повече валежи и ще се развихрят двойно по-често от сега, ако повишаването на температурата спрямо прединдустриалната епоха достигне 2 градуса - нещо, което се очаква да се случи след 2050 г., посочва Ройтерс.