Събитията от снощи насочиха вниманието на света към събитията в Персийския залив. Какво е времето и колко горещо е в прекия смисъл на думата в момента в тази част на света?

Намиращите се близо до северната тропична окръжност страни в региона също са под влияние на зимата, но разбира се, тамошната зима има малко общо с нашата.

Все пак, в момента слънцето у нас грее от най-високата си точка по обед на височина около 25 градуса над хоризонта, докато там височината му достига 42-47 градуса. Това е височината, на която максимално се издига слънцето над страната ни през март или септември и макар да не е лято, това се оказва достатъчно да поддържа едни напълно комфортни температури.

Във вътрешността на Иран, заради по-голямата надморска височина и планински и полупланински релеф, температурите са сравними с тези в Европа, където зимата е изключително мека и варират около и над 10 градуса. Преди няколко дни в столицата на Иран, Техеран, дори преваля и натрупа за кратко сняг.

Колко е "горещо" в Персийския злаив?

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos, туитър

Разбира се, в ниските части е значително по-топло (виж картата).

Температурите около най-северните части на Залива варират от 17 до 20 градуса, а на юг, около невралгичния Ормузки пролив достигат 20-24 градуса. Най-топло е в Оман. ОАЕ и вътрешността на Саудитска Арабия, където е пълноценно лято по нашите температурни стандарти - до около 30-34 градуса денем в пустинята.

Температурата на водата също варира от около 20 на север до 22-24 около и южно от Ормузкия пролив.

Нищо кой знае колко драматично няма да се случи, а и не може да се случи в тази част на света, разбира се, поне в метеорологично отношение. Те е надлежно защитена от сериозни студени пенетрации, благодарение на високото налягане около тропичната окръжност, отдалечеността си от студения резервоар в Арктика, но и топлите тропически води на околните акватории. Не на последно място - и от вече започващото да се завръща в следващите седмици Слънце.