Във вторник на замръзналата повърхност на река Хейлунцзян, в североизточната китайска провинция Хейлунцзян, беше извършена взривна операция, за да се предотврати възможното наводнение, причинено от заседналите ледени късове, когато времето се затопли.

Някои от кадрите на видеото приличат на снимки от увеселителен парк със синхронни фонтани, но операцията не е шега: гъстонаселените китайски долини около големите реки стават чести арени на сериозни наводнения с доста човешки жертви и игромни материални щети.

Въпреки, че районът на реката в тази част, близо до границата в Русия не е от най-гъстонаселените, властите са взели тези мерки с превантивна цел.

Хейлунцзян буквално означава черна граконова река, което е китайското име за по-добре познатото западно име на съответната река, което е...река Амур.

Манджурското наименование на района е Сахалиан ула (буквално "Черна река"), от което произлиза името Сахалин, а монголското име със същото значение е Карамьорин. Понякога се пише "Heilungkiang", особено в по-старите английски текстове.

Най-големият град в провинцията е известният Харбин, с над 10 милиона и 630 хиляди души население (преброяване от 2010 година).