Продължава поредицата от топли дни в страната. Температурите са по-скоро подходящи за края на август и плътно доближават, а на места достигнаха 30 градуса.

28 градуса във Видин, 29 в Пловдив и над 30 градуса достигнаха температурите преди час в страната. В следващите час-два са възможни още малко по-високи температури по места в Тракия. Подобни стойности има на много места в западната част на Тракия и Дунавската равнина.

Все пак, с усилване на вятъра, в момента от северозапад вече прониква малко по-хладен въздух и температурите постепенно се понижават. Утре дневните температури ще са с няколко градуса по-ниски от тези днес, но ще останат по-високи от обичайните поне още няколко дни. Постепенното захлаждане ще продължи и в края на седмицата.

По-сериозно захлаждане, според сценариите се вижда на хоризонта през следващата седмица, когато вече ще видим и температури около обичайните за периода. Все пак, имайте предвид, че прогнозите за период, по-дълъг от 5-6 дни напред във времето не притежават необходимата достоверност и сигурност, а са само вероятни сценарии.

Топлото време в момента дължим на преноса на въздушни маси с произход от Северна Африка и Средиземно море към Балканите по северните периферии на гребен  на високо атмосферно налягане -  Азорския антициклон. На картата можете да видите голямото ядро от наднормени температури над Балканите и най-вече нашата страна и Гърция:

Climate Reanalyzer (https://ClimateReanalyzer.org), Climate Change Institute, University of Maine, USA

Снимка: Climate Reanalyzer, Climate Change Institute, University of Maine, USA

Този "агент на топлото време" за Европа и Балканите е необичайно устойчив и често изместен в посока на изток от обичайното си местоположение.

Все пак, в следващите часове към централната част на Средиземно море ще се спуска влажен и хладен океански въздух, който ще причини образуване на средиземноморски циклон.

Последният, придвижвайки се на изток-югоизток,  ще влияе над времето на Балканите, по-сериозно - над южната им част.

У нас вихърът ще донесе валежи и постепенно захлаждане през почивните дни, но за съжаление, освен на места на югозапад и в Родопите, валежните количества ще са малко или дори ще липсват.

Следете прогнозите ни в следващите дни.