През последните си 2 дни януари няма да поднесе сериозни изненади, а малкият му събрат - февруари, започва с още по-меко време.

В следващите часове атмосферният фронт, който донесе краткотрайните валежи от дъжд и сняг на северозапад и в София ще се придвижва на изток.

Там също на места ще превали, макар за кратко. Валежите в ниското ще са от дъжд, а в планините - от сняг. Ще бъде ветровито, с умерен и силен вятър от северозапад. Температурите днес след обяд ще бъдат от 5 до 11 градуса, в Бургаско - до около 13.

През нощта ще остане предимно облачно и ветровито. Слаб сняг ще превали в Софийско и съседните котловини на Западна България, но преваляванията няма да бъдат съществени. В останалата част на страната ще остане почти без валеж. Вятърът ще бъде до умерен, в Северозападна България - временно силен, от северозапад. 

Утре сутрин температурите ще бъдат от минус 2 до плюс 4, а дневните след обяд - от 4 до 10 градуса. 

Облачността ще бъде променлива, на моменти намаляваща и до незначителна в Северна и Западна България. Почти без валежи. Ще остане доста ветровито, с умерен и силен северозападен вятър.

В петък облачността ще бъде значителна. Вятърът в по-голямата част от страната ще стихне, а ветровито ще остане по поречието на Дунав. Минималните температури ще бъдат от минус 2 до 3-4 градуса, а дневните - от 8 до 13, 14 градуса. С тези температури, по-високи от обичайните за периода със 5 до 7-8 градуса, изпращаме януари.

Февруари започва с още по-топло време. През двата почивни дни облачността ще бъде променлива, предимно средна и висока. Вятърът ще бъде слаб.

Събота и неделя - двата първи дни на месеца, ще бъдат с мартенски и дори ранноаприлски температури. Високи ще бъдат и минималните температури - от около 2 по високите полета до 9-10 градуса на места в Дунавската равнина. 

Дневните стойности ще бъдат от 11 до 16 градуса, но в събота в ниските части на Дунавската равнина в западната и част на места ще доближат 20 градуса.

След кратко понижение в понеделник, за вторник предварителните прогнози сочат още по-мощен пренос на топли въздушни маси. За разлика от декември, ранно февруарското слънце има достатъчно сили да се "възползва' при земя от тази топлина и теоретично не е изключено максималните стойности да достигнат 22-23 градуса. Все пак, повече подробности за това очаквайте в следващите дни.