Времето през изминалия месец беше типично за тази част  от годината.

Месецът започна с няколкодневен период на топло време, с обичайни  за юни температури и почти без валежи в низините.

Той пое щафетата от предходния април в това отношение, но към Гергьовден, втората петдневка на месеца, атмосферата се лабилизира и до преди 2 дни, т.е за около 3 седмици, краткотрайните валежи с гръмотевици - характерно явление за месец май, бяха чести в различни райони на страната.

Повтаряха се прониквания на по-хладен въздух от североизток, но при това температурите по-често оставаха малко  над обичайните за месеца, слизайки за съвсем кратко, ден или два, до нормални майски  стойности.

В резултат, до днес, 36 часа преди календарния край на месеца, средномесечната стойност средно за страната е с над 2 градуса, близо 2 градуса  и  половина над нормалната за периода.

Още по-любопитен е фактът, че въпреки, че на някои места в страната валежите бяха чести, средно за територията месецът е сух, със само 83 на сто от месечната норма средно за страната (данните са  от сайта  stringmeteo).

Над обичайните валежи имаме  във Варна, близо 170 на сто от нормата. В рамките на обичайните с малко отклонение, са Шумен и Сливен.

Твърдо под норма са София и Разград, с 50 на сто (половината) от обичайните стойности. 

Малко под норма са голяма част от населените места - напр. Видин, с 80 на сто от нея.