Различни издания разглеждат решението на президента на САЩ Джо Байдън да наложи серия от мита върху нисковъглеродни технологии, като например компоненти за слънчева енергия и електрически автомобили.

The Washington Post пише, че президентът се е позовал на необходимостта да се защитят работните места в САЩ от "китайското господство в производството на чиста енергия", като добавя, че Байдън "е възнамерявал да изпрати послание", обявявайки тези тарифи. Вестникът обаче не е убеден, че Байдън е направил правилния ход.

В него се казва: "Неизбежният факт е, че - доколкото има материален ефект - тарифната стена на Байдън прави прехода към бъдеще без въглеродни емисии по-скъп и труден. Тарифите подкопават печалбите на утвърдени производители като Tesla, но не дават никаква гаранция, че печалбите ще бъдат използвани за инвестиции в най-съвременни зелени технологии."

Въпреки че вестникът обвинява Китай в "хищнически търговски тактики", той приема, че "за климата китайската индустриална политика е направила неоспоримо добро", като масово е субсидирала производството на енергия от възобновяеми източници и по този начин е намалила разходите с до 90 %.

Мартин Сандбу, европейският икономически коментатор на "Файненшъл Таймс", определя американските мита като "предизборна агитация" и добавя, че: "Има много причини да се смята, че протекционизмът в областта на зелените технологии ще навреди на индустриалната трансформация, която администрацията на Байдън иска да постигне".

Той посочва случаи от миналото, при които ограниченията на ЕС върху вноса на слънчева енергия от Китай не са успели да спрат упадъка на местните индустрии, като същевременно са намалили и потреблението на слънчева енергия.

По подобен начин колумнистът на Washington Post Катрин Рампел пита: "Защо и Байдън, и ПП саботират технологиите за чиста енергия?" Тя твърди, че докато републиканските законодатели продължават дългата традиция да игнорират заплахата от изменението на климата, с решението на Байдън да наложи нови мита на Китай "стандартният лидер на демократите също е продал климатичните цели за политическа целесъобразност".

В бюлетина на New York Times Climate Forward Джим Танкерсли и Дейвид Гелс очертават основните политически мотиви на администрацията на Байдън да подкрепи тази политика, включително за да си осигури подкрепата на американските работнически групи.

Бен Марлоу, асоцииран редактор в Daily Telegraph, казва, че тарифите на Байдън са "лицемерни", тъй като "идват от човек, който някога обвини Тръмп, че вреди на американските фермери и производители с търговската си война срещу Китай".

Междувременно колумнистът на "Ню Йорк Таймс" Пол Кругман пише за омразата на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп към вятърните турбини. Кругман обяснява, че това произтича от неуспеха на Тръмп да блокира вятърна електроцентрала, изграждана в близост до неговото голф игрище в Шотландия, и предупреждава за "дребнавостта на влиятелните хора".