За значителни валежи и висок риск от наводнения в четвъртък алармира сайтът Meteo Balkans. Според неговите прогнози, още тази нощ над крайните западни и северозападни райони се очакват интензивни дъждове, придружени от гръмотевични бури.

През деня в четвъртък атмосферата отново ще е нестабилна. Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Западна и Южна България, a по-късно през деня и над Централна България ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична дейност.

Очакваните сумарни количества на валежите са средно до 20-50 л/кв. м., а на места в района на Родопската област, Средногорието и Предбалкана - до 80л/кв. м.

Според метеосайта почвата над Западна и Южна България е преовлажнена, а поради очакваните нови валежи там се повишава и рискът от локални наводнения и кални свлачища.

Поради очакваните силни гръмотевични бури този следобед, Meteo Balkans издава червен код за значителни количества валежи на много места в Източна Сърбия, Югозападна Румъния и България. Те ще са между 30-80л/кв. м.

Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра и висок риск и от материални щети. Очаква се и средна и едра по размер градушка.

Значителни валежи метеоролозите на сайта прогнозират и за София.

До обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива мощна купеста облачност и на много места ще превали и прегърми. Очакват се и значителни валежи и висок риск от наводнения.

През следващите 48 часа въздушната маса над Балканите ще остане неустойчива с възможни значителни валежи и висок риск от наводнения в Сърбия, Западна Румъния и Гърция. През следващите дни има висок риск от наводнения и над България.