Монблан - най-високият връх в Западна Европа, се е смалил за четири години с почти един метър и височината му вече е 4807,81 метра, съобщи АФП.

Екип от трийсетина души е правил измервания три дни в средата на септември.

"Сега остава на климатолозите, глациолозите и други специалисти да обработят всички събрани данни и да предложат хипотези, за да обяснят това явление" - заявиха на пресконференция специалисти от департамента Горна Савоя, които правят измервания на две години.

Предишните данни са публикувани през 2017 г.

Целта на редовните измервания е да бъде направен модел на ледената покривка и да бъде поддържана база точни и надеждни данни, които да се използват от експертите и да се предадат на следващите поколения.

Според публикуваните през 2017 г. данни височината на върха е била 4808,72 метра. Тя също е била по-малка спрямо предишните години. Върхът е бил най-висок през 2007 г. - 4810,90 метра.

Височината варира, защото Монблан е покрит с вечен сняг и е като огромна пряспа, която се променя в зависимост от ветровете и валежите.

Скалистият връх е с височина 4792 метра.

Измерванията през 2019 г. не са оповестени, защото са "изключително ниски" - 4806,03 метра, и трябва да се приемат внимателно. Затова е било решено да бъдат изчакани следващите данни.