Днес и през следващите три дни се очакват повишения на речните нива в някои от водните басейни в резултат на валежи, предупреждава на сайта си Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Данните сочат, че по-значително покачване на водата днес е възможно в Дунавския басейн - в долните течения на основните реки западно от р. Вит. В следобедните и вечерните часове на 24-ти и 25 ноември, в резултат на валежи от дъжд и сняг, ще има повишения на речните нива в целия басейн, уточняват от МОСВ. По-значителни повишения са възможни във вечерните часове на 24 ноември и през нощта срещу 25 ноември във водосборите западно от р. Искър.

Очакват се повишения на речните нива и в Черноморския басейн. Такива се прогнозират във водосборите на реките южно от Варна. "По-значителни повишения са възможни във водосборите на реките Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска и Велека", посочват от МОСВ. След понижаване утре и в петък, в събота се очакват нови повишения на речните нива, по-значителни - в следобедните и вечерните часове, във водосборите на южночерноморските реки, допълва БТА.

Покачване на водите ще има и в Източнобеломорския басейн през следващите дни - прогнозите са за речните нива в долните части от водосбора на р. Тунджа и на р. Арда. В резултат на валежи от дъжд и сняг в събота ще има повишения на речните нива в целия водосбор, казват още от МОСВ.

Времето утре ще бъде предимно облачно, на отделни места, главно преди обяд, със слаби валежи от дъжд. Вятърът още сутринта ще отслабне, по-късно през деня ще се ориентира от запад-югозапад и ще започне затопляне. Преобладаващите максимални температури ще са между 7° и 12°, в София - около 9°, съобщиха по-рано днес от Националния институт по метеорология и хидрология.