В резултат на замърсяването на въздуха, животът на човек се съкращава средно с една година. До това заключение са стигнали учени, които са разгледали последиците от екологичния проблем както в регионален, така и в глобален мащаб.

Огромна част от населението живее в големи градове, намиращи се в равнини и котловини, следователно са чести пленници на смог и инверсии.

>>>Виж снимки от големи световни мегаполиси в плен на смога>>>

Екип от изследователи от Университета в Тексас, САЩ, анализирал качеството на въздуха в 185 страни по отношение на нивата на фини частици от в него. Тези частици са много опасни за хората: те могат да проникнат в белите дробове, причинявайки сериозни заболявания на дихателната система, сърдечно-съдовата система и рак. 

Изследването също така оценява въздействието на замърсяването на въздуха върху продължителността на живота на населението в избрани региони и в целия свят. Както учените са установили, средно по тази причина човек губи една година от живота си.

Заради намиращи се във въздуха твърди микрочастици, в САЩ всяка година умират около 90 000 души, а в Индия - 1,1 милиона.

Смята се, че ако качеството на въздуха се подобри в най-проблемните райони, вероятността 60-годишните да оцелеят до 85 години ще се увеличи с 15-20%.